Szkoła Podstawowa nr 60 im. Powstania Listopadowego

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 6068771
  • Do końca roku: 255 dni
  • Do wakacji: 62 dni

Dzień Zdrowego Jedzenia

15 listopada warszawskie szkoły już po raz siódmy zorganizowały "Dzień Zdrowego Jedzenia".

 

"Dobre przyzwyczajenia nabyte w dzieciństwie

procentują w dorosłym życiu"

 

W ramach realizacji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Śniadanie daje moc” w klasie 2b po raz drugi został zorganizowany „Dzień Zdrowego Śniadania”.

Najważniejszym celem programu jest zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka oraz poprzez edukowanie najmłodszych przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce.

Ten dzień poprzedzony był wczesniejszymi przygotowaniami. Uczniowie w grupach  rysowali komiksy, tworzyli ciekawe książeczki,  itp, w których promowali zdrowe nawyki żywieniowe. Prace te były prezentowane podczas uroczystego klasowego śniadania.


Na początku uczniowie wysłuchali krótkiej prelekcji przygotowanej przez wychowawcę klasy, zapoznały się z 12 zasadami zdrowego odżywiania, a także zrozumiały dlaczego śniadanie jest takie ważne. Następnie uczniowie pod kierunkiem nauczyciela przygotowywali drugie śniadanie z produktów spożywczych, które przynieśli na zajęcia. Wykonywali kolorowe kanapki z wędliną, serami,  ozdabiali je różnymi warzywami. To wszystko umieściły na stole i zasiedły do wspólnego posiłku. Z zadowoleniem i apetytem zajadły samodzielnie sporządzone śniadanie.

Uśmiech

W tym samym czasie przedstawiciele klas VI pod opieką Pani Doroty Banaś udali się do Szkoły Podstawowej nr 255, aby uczestniczyć w

"Dzielnicowym Dniu Dobrego Jedzenia". Hasło tegorocznego spotkania brzmiało: " Z warzywami żyję w zgodzie, jem je co dzień".

                           Uśmiech

Otyłość u dzieci jest wyjątkowo niepokojącym zjawiskiem, stanowi coraz poważniejszy problem.  22 mln z nich dotyka nadwaga lub otyłość i liczba ta rośnie z roku na rok. Obecnie ponad 20 tys. dzieci otyłych cierpi na cukrzycę, a wielu z nich zagrażają choroby serca. Ponad 1,4 mln najmłodszych narażonych jest na schorzenia wątroby. W Europie liczba dzieci z nadwagą i otyłych, co roku rośnie o 400 tysięcy.

Dlatego właśnie dnia 08 listopada 2007 roku Komisarz UE ds. zdrowia, Markos Kyprianou, zainaugurował „Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania”, którego celem jest zachęcanie dzieci do zdrowego odżywania, a przez to przeciwdziałanie coraz poważniejszemu problemowi otyłości u dzieci. Celem działań jest zatem zwrócenie uwagi dzieci na to, czym się odżywiają, oraz przekazanie im podstawowych zasad dobrego odżywiania. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zorganizowany wspólnie przez Komisję Europejską i europejskie stowarzyszenie kucharzy (Euro-Toques). Komisarz Kyprianou powiedział: „Dobre przyzwyczajenia nabyte w dzieciństwie procentują w dorosłym życiu. We współpracy z Euro-Toques Komisja pragnie promować rolę zdrowego żywienia dzieci za pomocą interaktywnej zabawy. Nakłanianie dzieci do zdrowego odżywiania i ćwiczeń fizycznych jest doskonałą inwestycją na przyszłość.” (Źródło: Komunikat Reprezentacji Komisji Europejskiej w Polsce)